Aktualno o Vivomixx

V Beogradu je 25.-26.10.2013 potekal 3. Seepeg kongres. Mednarodnega kongresa, ki je tokrat potekal prvič izven meja Slovenije, se je udeležilo lepo število zdravnikov in medicinskih sester iz različnih držav. Med različnimi gastroenterološkimi temami so imeli probiotiki prav posebno mesto in glede na slišano, se bo v prihodnosti vedno bolj pogosto govorilo o njih.

Bakterije so se na zemlji razvile pred približno štirimi milijardami let in so bile približno tri milijarde let edina oblika življenja na našem planetu (zemlja je stara šest milijard let). Šele kasneje je sledil razvoj višjih, večceličnih organizmov.

• od 500 različnih bakterijskih vrst, ki prebivajo v našem črevesju, jih je le 50 prepoznanih in poimenovanih.

• v popku živi 1400 vrst bakterij, od tega je 600 vrst znanstvenikom neznanih oziroma niso razvrščene v vrste.

• na centimetru naše kože prebiva 13 milijonov bakterijskih celic.

• naše telo sestavlja sto bilijonov bakterijskih celic in deset bilijonov človeških.

• nekateri mikroorganizmi so se evolucijsko spremenili tako močno, da je njihov gostitelj postal izključno človek.

• bakterijskih vrst s cepljenjem ne moremo iztrebiti, ker so preveč kompleksni organizmi.

Si lahko predstavljate, da je le en odstotek genov v našem organizmu naših, medtem ko vsi ostali pripadajo črevesnim bakterijam, in da je tudi bakterijskih celic desetkrat več kot naših celic? Si lahko zamislite, da v prebavnem traktu odraslega človeka živi za skoraj dva kilograma mikroorganizmov?

“…and the microbial genetic repertoire (microbiome) to be approximately 100 times greater than that of the human host.” (Fujimura et al, 2010)

Ti podatki odpirajo pogled v nov svet. Ob vse boljši prepoznavnosti raznovrstnih organizmov, ki poseljujejo celoten človekov prebavni trakt, od ust do zadnjične odprtine, vidiki zdravja dobivajo nove, še pred nekaj leti nepojmljive razsežnosti.